Aika-ajoin tai itse asiassa melko, usein pakinan aiheet lähtevät liikkeelle mielleyhtymistä, joita tiedotusvälineiden välittämät uutiset herättävät palstanpitäjän korvien välissä. Saattaa kuulostaa oudolta tai suorastaan vinksahtaneen ajatusmaailman ilmentymältä kun kerron, että alkuviikosta Savon suunnalta tullut uutinen - että pelastautumissuunnitelman laatiminen asuntoihin liitetäisiin osaksi rakennuslupaehtoja - aiheutti tämän kirjoittajalle mielleyhtymän ulkovessaan!!!     

 

  Ajatus joka kodin pelastautumissuunnitelmasta sinänsä on loistava, vaikkei ihan uusi olekaan. Todettakoon, että tämänkin lehden palstoilla asiaa käsiteltiin jo yli 20 vuotta sitten eli 20.2.1986. Ei tosin rakennusluvan saamisen ehtona.

 

  Ja sitten siihen mielleyhtymään. Kun uutisessa kerrottiin, että pelastautumissuunnitelma tulisi sijoittaa siivouskaapin oveen, pakinoitsijan mieleen tuli ensimmäisenä siis ulkovessa. Vanhemmat ikäluokat muistanevat, että ihmisten päivittäisiin käyntikohteisiin kuluvien ulkovessojen seinät usein tapetoitiin vanhoilla aikakausi- tai sanomalehdillä. Ehkä niiden tarkoitus oli estää kylmien talviviimojen pysyminen harvojen lautaseinien ulkopuolella tilanteessa, jossa osa kehosta jouduttiin olosuhteiden pakosta riisumaan paljaaksi, olivat pakkaset kuinka ankaria tahansa. Tuon eristystehtävän lisäksi noista lehdistä saattoi istunnon aikana lukea vanhoja uutisia tai mielenkiintoisia tarinoita, joskus jopa vuosikymmenten takaa. Ja samat tekstit tuli kerrattua useaan otteeseen. Olen kuullut ihmisistä, joiden lukuharrastukset saattoivat rajoittua lähes yksinomaan noiden vanhojen vessatapetteina olevien kirjoitusten lukemiseen.

 

  Siivouskaapin ovi on varmasti oivallinen paikka sijoittaa kodin pelastautumissuunnitelma. Ongelma lienee kuitenkin se, että kovin harva sitä sellaisesta paikasta lähtee lukemaan ja ulkoa opettelemaan. Ja vaikka suunnitelman sijainti olisi kaikkien asukkaiden tiedossa, sen lukeminen vasta tulipalo- tai muussa pelastautumistilanteessa saattaa olla liian myöhäistä.

  Edellä kerrottu, pelastautumissuunnitelman aikaansaama, mielleyhtymä ulkovessaan lienee ymmärrettävämpi, kun ehdotan, että pelastautumissuunnitelma sijoitettaisiin siivouskaapin oven ohella myös WC-tiloihin - lukuharrastusten kohteeksi. Toisin sanoen joko oveen tai seinään sille korkeudelle, missä se sattuu sopivasti kävijän silmään. Tärkeää asiaa tulisi kerrattua aina tarpeen mukaan.