Sana työ lienee vanhaa perua, jonka jokainen käsittää omista lähtökohdistaan. Aikojen kuluessa työ on yhdistetty orjuuteen ja alistamiseen. Laulussakin kehotetaan työn orjia nousemaan sorron yöstä ja taisivat olla vanhat roomalaiset, jotka määrittelivät, että työ on jotain, johon vapaiden miesten ei pidä sekaantua.

 

  Piruparan subjektiivisen ja ilmeisen suppean näkemyksen mukaan työ kuitenkin on toimintaa, jonka suorittamisesta maksetaan korvausta eli puhutaan palkkatyöstä. Nykyisin työn käsitys on jotenkin hämärtynyt. Kaikenlaista puuhastelua ja jopa harrastukseksi miellettyä tekemistä kutsutaan usein työksi ja työn tekemiseksi. Kun omakotitalon omistaja harrastaa liikuntaa, menemällä puhdistamaan piha-aluettaan sataneesta lumesta, sanotaan, että tehdään lumitöitä. Kun Piruparka kotioloissa itse haluaa valmistaa ruokansa, joku hyväkäs väittää sitä kotityöksi.

 

  Takavuosina eräs ystäväni, joka oli lahjakas piirtäjä, työskenteli somistajana erään kauppaketjun palveluksessa, kertoi pitävänsä työstään niin paljon, että joka kerta palkkaansa nostaessaan tuntee jonkinasteista huonoa omaatuntoa, kun ottaa korvausta työstä, joka tuntuu lähinnä harrastukselta.

 

  Uusien työpaikkojen luomisesta on viime aikoina tullut pakkomielle, jonka seurauksena työn määrittelystä on tullut sumeaan logiikkaan verrattavaa sameaa puuhastelua. Tuollaisen obsession vallassa kukaan ei tule ajatelleeksi, elääkö työstä maksetulla palkalla. Tasavallan hallitus on ylpeillen ottamassa kunniaa korkeasuhdanteen synnyttämästä 100 000 työpaikasta. Lienee turha toivo, mutta seuraava hallitus voisi keskittyä siihen, mistä maahan saataisiin uusia palkanmaksajia. Tekemättömälle työlle saattaisi yllättäen löytyä tekijöitä. Alhaisesta työn tuottavuudesta ei tekijälle yleensä jää kovin paljoa, kun työn teettäjä ahnehtii siitä suurimman osan.    

  Otsikon kirjoittamisen jälkeen näyttää ajatus lähteneen harhailemaan omille teilleen. On siis syytä palata esitettyyn kysymykseen. Mitä se työ siis oikein on? Tässä taannoin eräs tuttava kertoi jostain lukeneensa, että nyttemmin työ on määritelty ihan virallisesti. Taisi olla peräti väitöskirjatasoinen oivallus? Koko ikänsä erilaisia töitä tehneenä, hän ei koskaan ole tullut ajatelleeksi, että hankkiessaan itselleen ja perheelleen elantoa, on tullut suorittaneeksi ”objektivoitujen prosessien teknistä hallintaa”. Että silleen. Ei mitään pätkätöitä eikä paskaduunia!