Taas näin vaalien lähestyessä kaikki puolueet pyrkivät luomaan itsestään mahdollisimman miellyttävää mielikuvaa äänestäjille. Mielikuvat muuttuvat kun aika ja trendit vaihtuvat. Oikeisto ja vasemmisto-akseli on voimassa tarpeen mukaan tai sitten ei. Takavuosina lähes kaikki puolueet myötäilivät Sdp:tä päästäkseen sen siivellä hallitukseen. Demareiden välimatka vasemmistoliittoon vaihtelee suhdanteiden mukaan. Demarien kannattajien piirissä jopa työväenpuolue-nimitys aika-ajoin torjutaan.   

 

  Kokoomus ei ainakaan julkisesti esiintuo omia oikeistolaisia konservatiivijuuriaan, vaan pyrkii luomaan mielikuvaa keskusta-oikeistolaisesta työväenpuolueesta. Mitä se sitten tarkoittaneekaan?

 

  Keskustakin näyttäisi hiljalleen unohtavan omat alkulähteensä maaseudulla. Aluepolitiikkaa toki vielä puhutaan, mutta maanviljelijöiden asemasta huolehtiminen on jätetty lähinnä MTK:n kontolle. Eikä edes Rkp ole kuin ennen. Sekin näyttää hylkäävän omat ruotsinkieliset juurensa julistautumalla suomalaiseksi kansanpuolueeksi.

 

  HS:n teettämän mielipidetiedustelun mukaan kaikkien puolueiden kannattajat ovat sitä mieltä, että sairaanhoito ja vanhustenhoito ovat tärkeimpiä teemoja ensi vaalikaudella.  No, kokoomuksen kannattajilla energian hinta ja saatavuus ohittivat nuo kaksi asiaa, mutta muuten kaikki näyttivät olevan lähes yksimielisiä ja oletettavasti luoneet itselleen mielikuvan kannattamansa puolueen ryhtymisestä niitä hoitamaan. Sairaanhoidon ja vanhustenhoidon tiimoilla on siis odotettavissa yksimielisiä parannuspäätöksiä ensi vaalikaudella!!!

 

  Muissa kysymyksissä äänestäjien mielikuvat näyttävät – monista uskotteluista huolimatta – noudattelevan perinteisiä oikeisto-vasemmisto-linjauksia. Onko kenellekään yllätys, että kokoomuksen kannattajat pitävät erityisen tärkeänä yrittäjien asemaa ja verotusta, EU:ta, suhteita Yhdysvaltoihin ja Nato-jäsenyyttä. Tuskin yllättää sekään, että saman puolueen kannattajia ei näytä vähääkään kiinnostavan irtisanomiset, tuloerot tai työttömien asema.

    Sen sijaan irtisanomiset, työttömien toimeentulo ja tuloerot samoin kuin pätkätyöt ja määräaikaiset työsuhteet löytyvät demareiden ja vasemmistoliiton kannattajien asialistalta tärkeimpinä. Keskustan kannattajat pitivät matalaa profiilia ja nostivat alueiden kehityserot erityisen kiinnostuksen kohteeksi, vastapainona vastustamalleen luonnonsuojelulle.