Syyn on väitetty olevan huonohkossa itsetunnossa, kun suomalaisille on niin kovin tärkeää, mitä muut meistä ajattelevat. Suomalaiset närkästyivät, aikoinaan, kun eivät saaneet asiaankuuluvaa arvostusta sisun, saunan tai Sibeliuksen myötävaikutuksella. Edelleen pahastumme, elleivät ihmiset maailmalla osaa yhdistää meitä sellaisiin nimiin kuten Mika Häkkinen tai Kimi Räikkönen, mutta se aiheuttaa jo suoranaista suuttumusta, kun Joulupukin väitetään olevan kotoisin pohjoisnavalta tai peräti Ruotsista, puhumattakaan, että jossain joku olettaa Nokian olevan japanilainen alkuperäistuote.

 

  On tietysti hienoa olla suomalainen, kun suomalainen urheilija pärjää maailmalla. Myös silloin kun suomalaista koulutusjärjestelmää kehutaan ja koululaisemme pärjäävät erinomaisesti Pisa-tutkimuksissa. Erittäin harvoin suomalaiset ovat joutuneet arvostelun, saati suoranaisen vihanpidon kohteeksi. Paitsi tietenkin Ruotsissa. Ruotsalaiset nyt ovat ruotsalaisia, eikä heidän mielipiteistään ole niin väliä.

 

  Viime aikoina asiat ovat alkaneet muuttua. Ei kovin paljon, eikä nyt kovin radikaalistikaan. Onhan toki televisiossa nähty lukemattomat kerrat, kuinka eri puolilla maailmaa on poltettu Yhdysvaltain lippuja ja pilkattu Bushia. Mitäpä muuta - tässä globalisoituvassa maailmassa, sen ainoa supervalta, voisi odottaakaan. Hieman saattoi hätkähdyttää taannoin, kun valtaisan kohun kohteeksi joutuneiden Muhammedin pilapiirrosten julkaisemisen seurauksena, maailmalla poltettiin myös Tanskan lippuja. Se kuitenkin jäi varsin lyhytaikaiseksi ilmiöksi.

 

  Näyttää vahvasti siltä, että myös suomalaisten on vähitellen ruvettava tottumaan toisenlaiseen kohteluun. Ei ole syytä närkästyä, ellei meitä osata yhdistää Janne Ahoseen tai Esa-Pekka Saloseen, emmekä pääse paistattelemaan heidän saavuttamansa maineen ja kunnian valokeilassa. Olkaamme iloisia siitä, että vaikkei Nokiaa aina osattaisi pitää suomalaisena, niin Metsä-Botnia osataan. Suomen lipun kohtaloksi ei tullut polttaminen, (joka näin sivumennen sanottuna olisi ollut kunniakas loppu lipulle). Sen sijaan argentiinalaiset mielenosoittajat upottivat kansallistunnuksemme jätevesipaljuun eli varsin vahva osoitus, mitä meistä maailmalla ajatellaan.

   Meille suomalaisille on aina kelvannut urheilijoiden, taiteilijoiden ja Nokiankin tuoma kunnia maailmalla. Nauttikaamme nyt myös selittelemättä Metsä-Botnian aikaansaamasta maineesta!